onsdag den 30. marts 2011

Lones kager - og anden køkkenhygge: Hyggestund i drivhuset

Lones kager - og anden køkkenhygge: Hyggestund i drivhuset
og de nysåede latyrusfrø, uhm

Jeg sår og sår

Intet er bedre end en god lydbog (pt Giganternes fald) og fingrene i jord og frø. Jeg har fået, byttet, købt og "lånt" frø, som nu kommer i jorden. Nøj hvor er det livsgivende. Solen skinner ind af nypudsede vinduer, de små misser fiser rundt efter mig ude i haven og ser ud til at nyde at vi er mere udendørs.
En anden blogger anbefalede bogen Politikens bog om Planteformering, den er bare skøn. Der står kun det nødvendige, men den er udsolgt, så hvis du vil sælge din bog til mig, så køber jeg den gerne!
En anden anbefalede Vermaculite, som jeg aldrig har brugt før, så i år må det gå endnu bedre OG det gik rigtig godt sidste år! min kære mand må da få et flip....

Fakta har nogle metalbeholdere til opbevaring af frøposer, jeg har allerede købt 4 stk, så kan jeg få fjernet de 4 andre forskellige jeg indtil nu har brugt. Så har jeg fundet ud af at korte theposer er fantastiske til opbevaring af frø i, de kan ånde. Andre frø bliver opbevaret i små plastposer med amerikansk lynlås, de får et klistermærke som kan fjernes bagefter og jeg har tænkt mig at genbruge posen til næste høst.
En måned gammelt billede, der kommer nye


Persiennestykker bruges i alle små såkamre, genbrugsbutikker sælger dem billigt. Garden-pennen søgte jeg først på nettet, men var for nærig til at ville betale portoen oveni, fandt den i min lokale boghandel.

I dag kommer Lissa og hente en kæmpe pose med dåsedutter, som hun samler på og laver tasker, bælter, punge mm. Hvem der har sat den foran min hoveddør ved jeg ikke, men tror at det kan være Sanne fra mit gamle volleyhold.

Nu kalder frøene!

mandag den 28. marts 2011

Nye fotos øverst på min blog

Jeg nyder at kikke på min blogs nye udseende, men måske er jeg den eneste, der har set det og nyder blomsterne. Jeg håber at få taget mange smukke billeder af roser i år, da jeg er faldet til patten og i år vil jeg sprøjte for div ifølge Claus Dalby og han har om nogle, så smukke roser og de er kæmpe store og uden utøj, svamp mm. 

Jeg har kun være lidt i haven i dag, "høstet" nogle erantis til andre bloggere (der er stadigvæk maange). Været til kaffeslapperas hos naboen og nydt det, men hvor er jeg træt. Så i morgen står den på havehygge og nussen og et lille møde i havekredsen i morgen aften. 

Sad i drivhuset sammen med gemalen, som havde lavet kaffe til os og nød solen sidste stråler og fik læst Stiften og løst lidt soduko. Nu sidder jeg og ser "Fornyet mistanke" og så er der dømt dyner.. 

Håber at I andre får nydt solen og haven og og og 
Jeg såede Ipomea for nogle dage siden og i morgen skal prikles om, da de vokser som ukrudt og er for mange i hver potte. 

Lidt hindbær fra januar

Friskt, kun et par dage gammelt

lørdag den 26. marts 2011

Solnedgang, små nye kalve og græsser

Et lille smut ind til Aarhus for at mødes med Preben, K's mand. Han kom med græsser til mig og vi byttede lidt kæmpestenbræk, erantis, blå skilla og lidt jordbærplanter, herligt. 
På vej til Aarhus havde jeg sønnen med og hans venner, hyggeligt selskab. Ved Søftendalen var der kommet 2 små kalve, som jeg ikke har set før. Hjemturen foregik med en mørkeblå himmel, med "sorte" skyer og rød baggrund. Desværre havde jeg ikke kamera med, men hvor var det smukt. 

Nu sidder jeg i sofaen dødtræt, skal snart i seng og så skal jeg sove en time mindre! gid de dog ville droppe den sommertid. Alle bliver forvirrede, dyrene, vi mennesker og har det mon et formål mere, jeg tror det ikke.

Min datter kom sent i aftes hjem fra Sevilla i Spanien. Hun har købt noget sødt sommertøj dernede og så er det købt i en H&M, tænk at det er muligt... Jeg skrev en sms til hende dagen før hun skulle hjemad, tag sladderbladet Hola med hjem og så viser det sig at hun troede at jeg lavede sjov med hende, men jeg ville jo have haft det! men hun havde det ikke med hjem.... trist

fredag den 25. marts 2011

Erantis gravet op, skal du have nogle?

Så er de første par hundrede erantis gravet op fra brombærbeddet og man kan slet ikke se det, herligt. Jeg har aftalt med nogle stykker at de kan få nogle planter, hvis du også er interesseret, så sender jeg gerne en håndfuld eller to, du skal bare betale for portoen. Skriv en email til mig (findes under "kontakt mig), så sender jeg dem snart... 
kh Lone

Hvidløgene er kommet i jorden

Jeg satte fed af slangehvidløg og nogle almindelige i en stor murebalje d. 1. november sidste år. Jorden blev jo lidt hurtig frossen, så gode råd var dyre og nu kom de endeligt i den store store jord. Jordbærbedet blev ryddet, jorden var lækker at arbejde med og ned med hvidløgene. De havde næste alle store flotte spire på 2-5 cm. Der kom også nogle af de bittesmå løg, der sidder i toppen af slangehvidløgsstænglen sådan lidt spredt i jorden, så må jeg se hvor langt de kan komme, så kan jeg spare at bruge de dyrbare fed...

Slangehvidløg i murebaljen, inden omplantningen

Såning af Allium-frø

Nu har jeg sat alliumfrø til såning for små 3 uger siden, de er desværre rådnet. De blev sået overfladisk med lidt Vermiculite på. Hvad gør du/I? hints modtages gerne

Udfra de hints jeg har fået, kommer Alliumfrøene på jorden, dækket af sand og udendørs, med noget fiberdug, istedet for som sidst, indendørs og måske nok for fugtigt...
Herligt med hjælpen, tak

Dagens gøremål i haven

Om ca ½ time så skal jeg i haven og flyttet nogle erantis fra brombærbeddet, mens jeg kan se dem. Det bed skal jo halveres, så jeg vil have masser under mit store Balsampoppel, som var et helt gult tæppe, da vi flyttede herhen for 8 år siden. Vi var dog aktive og fjernede ukrudt og dermed også de fleste erantis;-), så nu skal det være. 
Et jordbærbed skal ændres til slangehvidløg og så skal jeg have sået årets grønkål, som vi alle elsker, både mennesker og høns.

torsdag den 24. marts 2011

Priklen og såen

jubii, i dag var jeg et "smut" i køkkenet med så- og priklejord, mange mange frø både købte, gaver, bytteri. Klokkeranke, artiskok, Susanne med det sorte øje og kæmpe purløg blev priklet om. Herligt. Imens kørte lydbogen "Giganternes fald". Sikke en hyggelig eftermiddag. Familien havde vist håbet på at der ikke ville komme så mange planter som de sidste år, men det lykkes nok ikke...

Jeg kom også et smut i haven inden det blev mørkt, jeg har jo lovet at taget et billede af mit erantis-tæppe under brombærrene









Overraskende var der en lille blå anemone i bedet, men der kommer flere...



søndag den 20. marts 2011

Et lille smut i haven

Hvor er det dejligt at være hjemme her i lille Danmark. Lidt gråt fra morgenstunden, men så kom solen ved middagstid og så kunne vi være ude (det kunne vi også før, men der var Cafe Hack og morgenaviser fra den sidste uge og soduko).... skulle allerførst ud i haven og se hvor langt krokus, vintergækker, erantis mm er kommet op af jorden. I morgen skal kameraet med ud, der er et lille "hav" af erantis under brombærrene, men der plejer at være flere, de kommer nok... så skal det lille bitte bed under vinen også foreviges, der er krokus i gule, lilla og vist blå farver, det så smukt ud. 

Jeg har plantet nogle få Dahliaknolde, som jeg købte lige inden turen til Norge, samt nogle smukke elegante gladiolus, hvid med bourdeaux midte - billederne kommer i morgen. Så fik jeg også puttet iskold så- og priklejord i 5 af mine roottrainers og de er kommet ind i stuen, så jorden kan blive lidt mere varm inden, der skal frø i, i morgen. 
Heldigvis fik jeg lidt i jorden inden jeg tog af sted, så artiskok, chili, klokkeranke og kæmpe purløg står flot og skal vist også prikles om i morgen, hvor jeg skal slappe af og Allan på arbejdet, så kan jeg og de små misser nyde dagen her hjemme i ro og fred. 

Min genbo Mie var lige her ovre og hente lidt tagetesfrø fra sidste års høst. Hvor jeg havde store mængder af 3-4 forskellige slags, men "glemte" (læs: mente ikke at det var nødvendigt!) at sætte skilte på, så pludselig da jeg havde hængt planterne til tørre kunne jeg ikke huske hvilke var lakridstagetes, appelsintagetes, alm og en til. I år skal jeg have gang i min tørremaskine og have mærker på alt!!! det er for irriterende og besværligt.

Dette frygtelige foto tog Ulrik af mig en af de første dage på skiferien.
Jeg troede at han spurgte om hjælp og opdagede først senere
at han tog et billede af mig....

lørdag den 19. marts 2011

Hjemme igen

Så jeg hjemme igen efter en dejlig uge i Norge sammen med nogle gode gamle venner og nogle få børn. Vi var som oftest i Wadahl storhytte, ca 3 timers kørsel fra Oslo. De andre fik stået på ski og jeg fik gået nogle ture og vi fik hygget os sammen om aftenen.

Ulrik og sønnerne Joakim og Peter vildt ned ad hotelbakken

Mette, Ulrik og Peter foran vores hytte en kold vinterdag
Jeg lover at der kommer flere ord i morgen, men nu er jeg træt efter 12 timers transport og har lige hjulpet Natalia med at få det sidste i orden inden Allan kørte hende til toget, fordi hun er nu på vej til syd-Spanien....

fredag den 11. marts 2011

Gulvet har fået sin dom!

Vore gulvmand var her i eftermiddag, gulvet kan godt svejses, men det er et meget trafikeret sted i køkkenet og vi vil kunne se det hele tiden... beslutningen er taget nyt gulv og de kommer og tager det gamle af og lægger et nyt i starten af april, ja hvad kan vi lære af det... pas nu på dine ting, og lad være med at lege superkarl for du kan ikke alt alene. 

håber I andre hjælpes af og passer godt på jeres gulve...

Lones kager - og anden køkkenhygge: Marinne sælger sit lækre oksekød

Lones kager - og anden køkkenhygge: Marinne sælger sit lækre oksekød

torsdag den 10. marts 2011

Mit køkkengulv, hulk hulk

Allan har arbejdet hjemme i dag og ved middagstid flyttede vi sammen komfur, spisebord og bænk tilbage i køkkenet - det hele blev løftet, så de tunge ting ikke skrabede hen over gulvet. Det pyntede på rummet og så kunne jeg tage afsted. Et par timer bagefter kom der en sms at Allan havde flyttet vores skabsfryser alene! og han havde fået ridset 4 store huller efter fødderne på fryseren PÅ DET HELT NYE VINYLGULV.... han var selvfølgelig ulykkelig, men hvad gør vi! jeg er både vred og ulykkelig, men hvad kan det hjælpe. Jeg tror at han fra gulvfirmaet kommer i morgen og ser på gulvet... 
jeg ved ikke hvad jeg skal skrive mere....

Bedene er gødet

Jeg fik gødet mine roser i mandags og spredt lidt gødning overalt i bedene, da meteologerne forudså at det ville blive regnvejr og sikke de havde ret. Nu fryder jeg mig, sneen er stort set væk overalt og de blade jeg fik revet sammen fik jeg kørt til kompostbunken inden regnen - de var tunge nok i forvejen. 
Jeg har set en enkelt gul krokus, som jeg satte for ca 4 år siden, den står pt alene oppe af en sydvendt mur, men der vil komme masser af dem her i foråret og i år skal der bare tages billeder....

Jeg var et smut hos lægen i morgen - langt før min normale Lonetid -, blev kørt af Allan derhen og gik hjem i blæst og regn og her om en halv time skal jeg ud igen i regnen, denne gang til min fysioterapeut inde i Aarhus og igen til aften skal jeg til spansk, så der bliver ikke ret lang tid til at slappe af her hjemme, men det er rart at mærke vandet og vinden i kinderne.



Alle foto er fra 2010, desværre ikke fra i år

tirsdag den 8. marts 2011

Undren over "sig det med blomster"

Ja, det er Claus Dalby, der fik mig til at google lidt ekstra pga at han i dagens indlæg skriver sloganet: "Sig det med blomster"... og ikke ved hvor det kommer fra.
Jeg er berømt og berygtet for at undersøge sjovt på internettet og jeg var igennem de første mange sider, som intet hjalp mig, før én skrev at det ikke var alle blomsterhandlere, der måtte bruge sloganet "Sig det med blomster", hmm og så var der lidt om Interflora, som desværre ikke er dansk, men skabt af en blomsterhandler i Berlin omkring 1907. Ideen er eksporteret til USA! - læs mere herunder... 

 

Her i Danmark hed det først "Ekspreslevring af blomster" og verdensorganisationen Interflora blev stiftet i København kort efter 2. Verdenskrig..

Læs mere Historien bag Interflora

En genial ide fødes i Berlin….. Den Berlinske blomsterhandler Max Hübner stod som den mand, der skabte ideen "Sig det med blomster" og dermed lagde grundstenen til vore dages Interflora. Max Hübner begyndte i 1907 at etablere private aftaler med andre blomsterhandlere i Berlin. Problemet var, at byen voksede med utrolig fart, og med egen forretning i Prinzenstrasse - midt i centrum - var der langt til Berlins yderkanter, hvor nye byområder blev anlagt. Han søgte derfor gennem aftaler med kolleger i byens yderkvarterer at etablere en ordning, hvor han stadig midt i byen kunne modtage os sende ordrer til de nye byområder, og så få dem leveret gennem en kollega, som var nærmest leveringsstedet. Ideen var enkel, men Max Hübner så mulighederne, og med imponerende indsats fik han i løbet af få år skabt et netværk af blomsterhandlere i hele tyskland. Det blev starten på "Blumenspenden Vermittlung", men Max Hübner fortsatte arbejdet med at skabe kontakter over hele jorden.

 
Dette er kun et lille udpluk fra Interfloras hjemmeside...

Nu er vi næsten Kongelige - nu med billeder

Jubii, vi har fået nyt køkkengulv. 
Der er et ca 20 m2 stort rum med sort/hvid skaktern og det ligner helt en kongelig balsal. Jeg var ellers ved at blive nervøs, da de var forsinkede pga en tæppelevering langt væk herfra! men jeg må sige at de to granvoksne mænd har puklet og det ser bare så elegant ud. Gulvet skal bare lige hærde med plader, lim og vinylen, så møblerne skal blive inde i stuen - men vi må gerne gå der.


Nu kan jeg bare se at både vægge, fodlister, døre og karme skal males, for at det hele skal se pænt ud;-)

Billedet må I undvære lige nu, jeg kan ikke finde kablet! jo, Allan havde gemt det i sin kasse;-)

Limen skal tørre og møbler mm må først kommer derind i morgen

En balsal! har jeg ikke ret... Babz danser lidt forsigtigt

mandag den 7. marts 2011

Undskyld mine mærkelige overskrifter

Ja, lige når jeg tænker på overskriften er den helt rigtig til de ord, jeg har skrevet i selv indlægget. Når jeg så senere kikker på den, virker ordene lidt for kryptiske og jeg håber at I bærer over med mig... 

Dette "maleri" så jeg blive lavet med div spraymalinger af en polsk mand
på et lille torv i Ebeltoft i 2010.


Det hele spirer og gror

Herligt, så er det forår! alt muligt kryber op af jorden, jorden er dog så stenhård at jeg ikke kan jokke en greb i den -  fantastiske kræfter.... 

Dette bliver vist en matrem til Madam Bæk, en af dem


Kan ikke huske hvad disse er?
Lidt nye stauder fra sidste år

Lones kager - og anden køkkenhygge: Kender I det? gulve bliver til et helt hus

Lones kager - og anden køkkenhygge: Kender I det? gulve bliver til et helt hus

lørdag den 5. marts 2011

Lones kager - og anden køkkenhygge: Aktivitet i køkkenet

Lones kager - og anden køkkenhygge: Aktivitet i køkkenet

Sikke en dag, foråret er på vej

Ja, sikke en dag i dag, solen har skinnet hele dagen og den har smeltet næsten al sneen. Nu kan vi se at græsplænen har atter fået den grønne farve. Jeg har revet bedene for tusinder af kilo blade fra vores kæmpe vistnok Vestamerikansk Balsampoppel, de lærde er uenige, men nu kan jeg tage billeder i år af blomster, ranker, blade og "sneen", så kan vi se om der er andre bud. Måske skal vi have sendt endnu en prøve til undersøgelse, måske forst-botanisk have! bladene fylder en stor trailer med top og de laver en lag over alle de små forårsbebudere, som de næsten ikke kan komme op af. Nåh, men nu er det næsten slut, jeg har samlet det meste i nogle bunker og nu kan jeg se alle de små løg på vej op og at nogle stauder er ved at komme igang også...så må Allan vurdere om de skal i den store kompostbunke eller om de skal på genbrugsstationen. 

I går opdagede jeg en blomstrende vintergæk og en del tulipanblade på vej.  

Den store blå krukke ved hoveddøren - billedet er fra sidste år
Allan har været til stævne og er kommet hjem med to flotte anden pladser i herredouble og i mix. og har vundet et håndklæde, da der kun var en 2. præmie i den ene række!!


fredag den 4. marts 2011

Øst og Nord er ens

I formiddag meddelte de i radioen at der ville komme sol i Nordjylland og op til 7 grader og tænk omkring middag så kom der små solstrejf her og kort efter var her fuld sol og 7,7 graders varme i skyggen!!! og den er ved at gå ned nu, helt fantastisk.

Så det blev til en lille havetur, først skulle vores sengelinned vaskes og ud og hænge, så vi kan nyde duften i nat. Nu da vejret var så godt så kunne jeg jo lige kikke til dahlia-knoldene fra sidste år og så hvordan de havde det - og de havde det ikke godt. De er mere eller mindre rådnet væk, i deres lækre leje af spagnum i flamingokasser i udhuset, hvor tempeturen godt nok blev lidt kold, men de lå jo godt og isoleret!!! troede jeg, øv jeg havde bare så mange smukke dahlia sidste sommer og glædede mig til at se dem igen.

Heldigvis er der lyspunkter i haven: jeg har set det første bundt vintergækker, flere erantis, flere løgvækster der har brudt op af jorden.

Princess Diana fra 2010


navn?

Rouge Cardinal 2010

Nelly Moser, sat 2010

Navn?
Jeg fik klippet alle mine klematis gruppe 3 ned til ca 20 cm og det har de alle trængt til, de er aldrig før blevet klippet og flere af dem blev plantet for små 5-6 år siden og var store og flotte men ikke i bunden.

torsdag den 3. marts 2011

Først i marts

Lidt grønt i den bare jord
Mix sne og jord i forhaven

Små stauder købt i Aldi


Dørpynt hos en af genboerne

tirsdag den 1. marts 2011

Så er det forår

Nu kan vi juble, foråret er her, i hvert fald på papiret. Der er stadigvæk sne og kulde udendørs, nogle steder skulle der være sol i dag, desværre ikke her. 

Heldigvis behøver en gåtur ikke godt vejr, bare ordentlig tøj, så jeg er smuttet om 5 min på en tur på biblioteket, hvor der er nogle reserveringer til mig. Kameraet er også pakket med den nye rem så det ikke hænger tungt på nakken, det kan min nakke hverken lide eller tåle.

Fotoet er taget ud af mit lille kældervindue, det ligner tulipanblade i midten, gør det ikke?